Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Γυμναστική vs Κατάθλιψη 1-0 !!

Συντάκτης : Αλίκη Ζωγράφου


Παρατηρώ γύρω μου και διαπιστώνω πως οι άνθρωποι που χαμογελούν είναι ελάχιστοι.. Παντού πρόσωπα θλιμμένα, αγέλαστα , ανέκφραστα.. Η κατάθλιψη σε αυτή την εποχή που ζούμε είναι πιο επίκαιρη από κάθε άλλη. Πριν καταφύγει κάποιος σε φάρμακα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητάς του, ας σκεφτεί πρώτα να βάλει τη γυμναστική στη ζωή του!
Η γυμναστική προσφέρει αμέτρητα οφέλη τόσο  στη σωματική μας υγεία όσο και στην ψυχική. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η συστηματική σωματική άσκηση  όχι μόνο βελτιώνει την διάθεση, αλλά χρησιμοποιείται πλέον επίσημα ως μέθοδος  καταπολέμησης της κατάθλιψης!!

Με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε την παροδική κατάσταση θλίψης ή μελαγχολίας ( που συνήθως οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο ή επουσιώδες ) και όχι την κλινική κατάθλιψη ( η οποία έχει διάρκεια και τα συμπτώματά της είναι τόσο σοβαρά που επεμβαίνουν στη λειτουργικότητα  της καθημερινότητας  του ατόμου ).
Τα αίτια της κατάθλιψης έχουν να κάνουν με το περιβάλλον ( οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό ή ακόμα και με τις καιρικές συνθήκες όπως βροχή και συννεφιά ), με ψυχολογικούς παράγοντες ( χαμηλή αυτοεκτίμηση, πεσιμιστικές ιδέες, άνοια ), καθώς και με βιολογικούς παράγοντες (ορμονικούς, νευρολογικούς  ).
Συνήθως η κατάθλιψη συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι-ζαλάδες, πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις, θωρακική πίεση ή πόνος, πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος.

Πώς βοηθάει η γυμναστική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης;

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών της τελευταίας δεκαετίας, η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης και φυσικές δραστηριότητες  προκαλεί την έκκριση ενδορφινών  ( οι ορμόνες της χαράς ), οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι και χαλαροί. Επομένως, μέσα από τη γυμναστική, επέρχεται μείωση αρνητικών συναισθημάτων όπως είναι το άγχος, ο θυμός και η στεναχώρια και αισθανόμαστε καλύτερα !!

Συχνά στα άτομα με κατάθλιψη παρατηρούμε τάση απομόνωσης. Η ενασχόληση με την γυμναστική συνεργεί στην κοινωνικοποίηση καθώς ένα νεύμα, ένα χαμόγελο, μια κουβέντα από κάποιο άλλο άτομο που ασκείται μέσα στον χώρο μπορεί να βοηθήσει.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι ένα ακόμα σύνηθες φαινόμενο στα άτομα με κατάθλιψη. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την εικόνα του σώματός μας και αυτό ανεβάζει κατακόρυφα  την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Η γυμναστική βοηθά στο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να θέσουμε νέους στόχους !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου