Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Personal trainer... Μόδα ή πραγματική ανάγκη;;

Συντάκτης : Αλίκη Ζωγράφου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα ατομικά μαθήματα και την αποκλειστική επίβλεψη ενός γυμναστή.
 Αρχικά ξεκίνησε στην Ελλάδα, όπως σχεδόν τα πάντα, ως μόδα. Άπειρα αφιερώματα για τα προγράμματα γυμναστικής και διατροφής των επωνύμων και πολλαπλή αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς τον προσωπικό του προπονητή και το ασκησιολόγιο να είναι "κομμένο και ραμμένο" πάνω στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου.
Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η επιλογή έγινε πιο συνειδητή και ο κόσμος αναζητά την ποιότητα στη παροχή και όχι μόνο την "βιτρίνα". Μέχρι πρότινος όμως το personal training αποτελούσε είδος πολυτελείας και προνόμιο για λίγους. Σιγά σιγά όμως γίνεται όλο και πιο προσιτό και ευέλικτο.

Οι λόγοι για να επιλέξεις το personal training είναι πράγματι πολλοί και ουσιαστικοί :

  • Ασφάλεια. Ακόμα και αν είσαι εντελώς αρχάριος-α, θα μάθεις την σωστή τεχνικά εκτέλεση των ασκήσεων ώστε οι πιθανότητες τραυματισμού να είναι μηδενικές και η απόδοση των ασκήσεων η μέγιστη.
  • Εξατομίκευση και συνεχή επίβλεψη. Το πρόγραμμα γυμναστικής που θα σου προτείνει ο προπονητής σου θα είναι δομημένο με βάση τις ανάγκες του σώματός σου, του ιατρικού ιστορικού σου και φυσικά τον στόχο που μαζί έχετε θέσει.
  • Αποτελεσματικότητα. Ο γυμναστής σου θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα του κόπου σου.
  • Ειδικές προπονήσεις. Σε περιπτώσεις οποιασδήποτε πάθησης, τραυματισμού ή μυοσκελετικού προβλήματος η προπόνηση χρειάζεται να είναι πιο εξειδικευμένη, οπότε ο γυμναστής σου θα προσαρμόσει το ασκησιολόγιό σου με βάση αυτές τις ειδικές συνθήκες.
  • Συνέπεια και παρακίνηση. Ο προπονητής παίζει ταυτόχρονα και τον ρόλο του εμψυχωτή σου στην προσπάθεια που κάνεις και δεν αφήνει περιθώρια να βαρεθείς ή να τα παρατήσεις.
  • Ευελιξία. Συχνά ανασταλτικός παράγοντας για να ασκηθείς είναι ο περιορισμένος χρόνος σου. Έχοντας τον προσωπικό σου προπονητή αυτό είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο αφού οι προπονήσεις θα είναι κατόπιν κοινής συνεννόησης .



Με ποια κριτήρια όμως πρέπει να επιλέξεις έναν personal trainer;;

Η επιλογή σου πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί ο άνθρωπος αυτός απαιτείται να έχει μια σειρά από σημαντικά προσόντα όπως :
  • Επιστημονική κατάρτιση και πιστοποιήσεις που συνοδεύουν αυτήν του την ιδιότητα
  • Να ενημερώνεται διαρκώς και να εξελίσσεται 
  • Η προσωπικότητά του να είναι θετική και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα
  • Η αντιμετώπισή του και η νοοτροπία του να είναι άκρως επαγγελματική και συνεπής
  • Να είναι ευέλικτος στις μεθόδους που χρησιμοποιεί και αν κάτι δεν σου ταιριάξει να μπορεί να το αλλάξει ή να το προσαρμόσει


Πριν αποφασίσεις λοιπόν να ξεκινήσεις, κάνε μία "έρευνα αγοράς" γιατί μην ξεχνάς πως θα εμπιστευτείς την σωματική σου υγεία σε κάποιον και θα πρέπει εκείνος να την σεβαστεί και να την αντιμετωπίσει υπεύθυνα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου