Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Σχέσεις: Κι όμως, ένας γάμος μπορεί να είναι υγιής για πάντα! Αρκεί να ξέρεις τους τρόπους...

Στην αρχή έρχεται ο έρωτα;, μετά ο γάμος, τα παιδιά, η καθημερινότητα, η ρουτίνα και φτάνει ένα πρωί που αναρωτιέσαι... αλήθεια, υπήρξα εγώ ερωτευμένος/η με αυτόν τον άνθρωπο;
Φυσικά και υπήρξες... Έχεις άλλωστε αποδείξεις γι' αυτό... Το πρώτο σας δώρο, που ακόμα φυλάς σε κάποιο συρτάρι σου, το χαμόγελο που δεν μπορείς να συγκρατήσεις κάθε φορά που σκέφτεσαι το πρώτο σας ραντεβού και φυσικά δυο βέρες, που γράφουν τα ονόματά σας και ακόμα επιμένεις να φοράς στο χέρι σου...
Κι όμως... τίποτα δεν είναι όπως τότε...
Από την άλλη, κάθε φορά που θα τύχει να δεις ένα ζευγάρι ρυτιδιασμένα χέρια, από δύο ανθρώπους με ασημί ή λευκά μαλλιά, που κρατιούνται σφιχτά, κάνοντας βόλτα και χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα, παραδέξου το... συγκινείσαι! Και αναρωτιέσαι πώς τα έχουν καταφέρει...
Κι όμως... υπάρχουν τρόποι, αρκεί να τους αντιληφθείς νωρίς!

1/ Ποιος σου είπε πως με τον γάμο έδεσες τον γάιδαρό σου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες, μετά τον γάμο και ειδικά μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, εγκαταλείπουν τον εαυτό τους.
Παίρνουν βάρος, κυκλοφορούν απεριποίητες και είναι πρώτα μανούλες, μετά καθαρίστριες, μετά εργαζόμενες, μετά, μετά μετά...
Και η γυναίκα; Πού πήγε αυτή; Που την άφησες, που την ξέχασες, που την πρόδωσες; 
Όχι μόνο για χάρη του συντρόφου σου, αλλά κυρίως για εσένα, την ίδια!
Και φυσικά αμέσως μετά για αυτόν... Που γνώρισε μια γυναίκα όμρφη, που φρόντιζε και αγαπούσε τον εαυτό της και ξαφνικά τα βράδια ξυπνάει και νομίζει πως δίπλα του κοιμάται ο Dumbo, το ελεφαντάκι! 
Πάρ' το αλλιώς όσο προλαβαίνεις...
Ξεκινήστε μαζί γυμναστήριο, τρέξιμο, χορό ή ότι άλλο σας αρέσει. Έτσι θα έχετε ένα κοινό hobby (πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι) και επιπλέον θα προσέχετε τους εαυτούς σας.
Αν καταφέρετε και μια υγιεινή διατροφή από κοινού τόσο το καλύτερο!

2. Έχετε από κοινού ένα οικονομικό πλάνο!
Ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών, χωρίζει λόγω οικονομικών διαφωνιών. 
Πρόσεξε, όχι οικονομικών προβλημάτων. Γιατί τα οικονομικά προβλήματα, ένας δυνατός γάμος, μια λαηθινή αγάπη, μπορεί να τα αντέξει και να τα ξεπεράσει.
Η λάθος διαχείριση όμως, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη σχέση σας.
Έχετε ένα κοινό πλάνο και κοινούς στόχους, για τα έσοδα και κυρίως τα έξοδα της οικογένειας και ελαχιστοποιήστε τις πιθανότητες, να αντιμετωπίσετε πρόβλημα λόγω των οικονομικών σας διαφορών στη σχέση σας.  

3. Ξεκαθαρίστε μεταξύ σας εκ των προτέρων τους οικογενειακούς ρόλους.
Όλοι μας προερχόμαστε από μια οικογένεια, την οποία κουβαλάμε μαζί μας όταν φτιάχνουμε τη δική μας οικογένεια. Αν λοιπόν η δική σου οικογένεια ήταν μητριαρχική και του συντρόφου σου το αντίθετο, καταλαβαίνεις πως αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ σας, λόγω διαφορετικών προτύπων που ο καθένας έχει και προσδοκεί.
Ξεκαθαρίστε τους ρόλους της καθημερινότητας λοιπόν, από τα απλά, ποιος θα στήνεται στην ουρά για να πληρώσει τους λογαριασμούς και ποιος θα βάλει πλυντήριο και πότε, μέχρι τα πιο περίπλοκα, που διαφοροποιούνται από ζευγάρι σε ζευγάρι.
Όσο αστείο και αν φαίνεται, έχω γνωρίσει ζευγάρια που χώρισαν για λόγους... πλυντηρίου.
Στις υποχρεώσεις, φροντίστε να συμπεριλάβετε και τα παιδιά σας. εάν έχετε, αν μη τί άλλο για να τα εκπαιδεύσετε κι αυτά από νωρίς. 

4. Μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας, το sex να γίνει αγγαρεία!
Και αυτό δυστυχώς είναι λίγο πιο γυναικείο φαινόμενο, αλλά δε μας συμφέρει να το αναλύσουμε τώρα...
Ένα λάθος που γίνεται συχνά  στα παντρεμένα ζευγάρια, (ειδικά με παιδιά), είνια πωε το sex γίνεται προγραμματισμένο.
" Θα πάμε να φάμε στη μαμά σου, μετά θα πιούμε καφέ στη δική μου, θα πάμε το παιδί στον παιδότοπο, θα γυρίσουμε και θα σου χαρίσω μια ατέλειωτη νύχτα..."
Ναι, έ...; Πώς; Μετά από μια τόσο ατελείωτη μέρα, που θα τη βρεις την όρεξη;
Οι μαμάδες σας λοιπόν, μπορούν να περιμένουν ή ακόμα καλύτερα, να ασχοληθούν με τα εγγόνια τους, προκειμένου κι εσείς να βρίσκετε τον χρόνο, για να κρατήσετε ζωντανό ένα από τα πολύ σημαντικά κομμάτια ενός γάμου.
Επιπλέον, μην ξεχνάς, πως όσο περνούν τα χρόνια, που εκ των πραγμάτων στο sex δεν υπάρχει ο ίδιος πόθος και το ίδιο πάθος όπως τον πρώτο καιρό της σχέση σας, τόσο η φαντασία σου πρέπει να οργιάζει... (κι αυτό θα το αναλύσουμε σε επόμενο καφάλαιο...)
Εάν δεν δώσεις προσοχή σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, μη με πάρεις τηλέφωνο βραδιάτικα, κλαίγοντας και με ρωτάς γιατί σε απάτησε...  Κάπου θα έχεις βάλει το χεράκι σου κι εσύ!

5. Η συζήτηση σώζει...
Ότι και αν νιώθεις, είνια σημαντικό ο σύντροφός σου να το γνωρίζει. Με το να κατεβάζεις μούτρα και να τον αφήνεις να φαντάζεται τί μπορεί να σε ενοχλεί, εκτός από μια τρύπα στο νερό, τίποτα άλλο δεν καταφέρνεις!
Μίλα! Και άφησε χώρο το ίδιο να κάνει και ο άλλος.
Αν μη τί άλλο. κανένας σας δε θα μπορέσει σε κάποια δύσκολη στιγμή να ισχυριστεί πως "το έκανα γιατί δεν πίστευα πως σ' ενοχλεί"! 

6. Μην αφήσεις "το παιδί μέσα σου" και την ενέργειά σου να χαθούν!
Κάποτε σου έλεγε: "Πάμε για bowling";
"Φύγαμε", απαντούσε; εσύ!
"Πάμε  για καφέ, μετά φαγητό, μετά στα μπαράκια, μετά στα μπουζούκια και κατευθείαν κομμάτια στη δουλειά";
"Κανένα πρόβλημα"!
Τώρα σε ρωτάει: "Πάμε μια βόλτα";
"Πού να τρέχουμε τώρα... Κάνει και κρύο..."
Γιατί τότε δεν έκανε; Μόνο τα καλοκαίρια βρισκόσασταν;
Απλά τώρα, έδωσες υπνωτικό χάπι στο παιδί που κρύβεις μέσα σου και νιώθεις πως γέρασες πριν την ώρα σου.
Βρες τη χαμένη ενέργεια σου, τόλμα να κάνεις αυτά που έκανες και τότε, όχι φυσικά με την ίδια συχνότητα, αλλά μια φορά στις τόσες και τότε σίγουρα η σχέση θα αποκτήσει άλλη διάσταση, άλλη διάθεση, άλλον αέρα!

7. Έχετε παρέες!
Η συναστροφή με άλλα ζευγάρια της ηλικίας και με ίδια ενδιαφέροντα με τα δικά σας, σίγουρα θα σας βγάλει αρκετές φορές από τη ρουτίνα της καθημερινότητας!

8. Διατήρησε την ατομικότητά σου!
"Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν..."
Αλλά οι ψυχές τους παραμένουν δύο. Μην ξεχνάς πως το γεγονός ότι παντρεύτηκες, δε σημαίνει πως όλο το παρελθόν σου διαγράφεται!
Διατήρησε την επαφή με τις/τους φίλους σου, βγες μαζί τους, βρες ενδιαφέροντα που θα αφορούν εσένα αποκλειστικά!
Άφησε βέβαια και τον/την σύντροφό σου να κάνει το ίδιο...
Και το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο θα αυξηθεί νιώθοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά και θα εξελίσσεστε περισσότερο ως άτομα. Στην τελική, κάνοντας κάποιες φορές διαφορετικά πράγματα ο ένας από τον άλλο, δημιουργούνται και νέα θέματα συζήτησης.

Ξεκίνα λοιπόν να εφαρμόζεις όλα ή έστω κάποια από τα παραπάνω και να ξέρεις πως έχεις πολλές πιθανότητες, μετά από κάποια χρόνια, το ζευγάρι με τα άσπρα μαλλάκια που θα προχωράει ακόμα ερωτευμένο πιασμένο χεράκι-χεράκι και κάποιοι θαυμάζουν, να είσαι εσύ και ο/η σύντορφός σου!
   
   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου