Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Γυμναστική vs Κατάθλιψη 1-0 ! (μέρος 2ο)

  Συντάκτης : Αλίκη Ζωγράφου


Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στους τρόπους με τους οποίους η γυμναστική βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Πολλοί από σας όμως με ρωτήσατε ποιο είδος άσκησης ενδείκνυται περισσότερο.. Η απάντηση είναι …. ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ, αρκεί απλά να σου αρέσει !

  Ας δούμε όμως λίγο ανάλογα την καθημερινότητα, τους ρυθμούς και τη φύση του καθενός κάποιες προτάσεις.

·           Αν για παράδειγμα είσαι εκτεθειμένος-η σε περιβάλλον με πολύ κόσμο, με πολλή ένταση και άγχος (τμήμα πωλήσεων, δημόσιες σχέσεις, διευθυντική θέση, επιχειρηματίας ή απλά μία μητέρα που είναι όλη μέρα στο ‘’πόδι’’),  τότε η ώρα της γυμναστικής σου θα πρέπει να σου προσφέρει το ακριβώς αντίθετο. Να μπορείς δηλαδή να στραφείς προς τα ‘’έσω’’ και να ρίξεις τους ρυθμούς σου. Ιδανικές επιλογές είναι η yoga και  το pilates, τα οποία με τις τεχνικές των αναπνοών και την αργή, ελεγχόμενη εκτέλεση των ασκήσεων , βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και στην συγκέντρωση στο εδώ και τώρα. Με αυτόν τον τρόπο το μυαλό ‘’αδειάζει’’ από τα προβλήματα και όλα όσα προκαλούν θλίψη και κακή διάθεση. Ένα επιπλέον συν είναι ότι με το κομμάτι του διαλογισμού στη yoga θα μάθεις και τεχνικές διαχείρισης των συναισθημάτων και σκέψεών σου, τις οποίες θα μπορείς να εφαρμόζεις και εν γένει στη ζωή σου.



Εξίσου πολύ καλή επιλογή είναι η άσκηση σε φυσικό περιβάλλον (βουνό, θάλασσα, δρόμος),  όπως βάδην, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο. Η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο προσφέρει τη δυνατότητα της ‘’απομόνωσης’’ σε συνδυασμό με τη συνεχή εναλλαγή παραστάσεων, ώστε να αποφευχθεί και η αίσθηση της ρουτίνας. Επιπλέον σημαντικά οφέλη είναι η βελτίωση της ποιότητας και διάρκειας του ύπνου, καθώς και η βελτίωση της ευφυίας ! (Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι αν βελτιωθεί κατά 5% το καρδιοαναπνευστικό , βελτιώνονται κατά 15% οι επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας.)
Οπότε πέραν της βελτίωσης της φυσικής σου κατάστασης, καθ’οδόν  μπορεί να βρεις και τις απαντήσεις στα θέματα που σε απασχολούν !!


·           Αν αντίθετα πάλι στην καθημερινότητά σου ο κανόνας είναι η απομόνωση, είτε λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας (δουλειά γραφείου, εργασία από το σπίτι) είτε λόγω άλλων συνθηκών (π.χ. ζεις μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου), τότε για σένα ιδανική επιλογή είναι τα ομαδικά αθλήματα (βόλλευ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κλπ.) ή  τα ομαδικά μαθήματα σε γυμναστήρια. Θα μπορούσες επίσης, να γίνεις μέλος σε κάποιον σύλλογο της περιοχής σου που διοργανώνει εκδρομές σε συνδυασμό με αθλητικές δραστηριότητες (ορειβασία, ράφτινγκ, καγιάκ, κλπ.).
  Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση είναι εξίσου σημαντική με τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης! Η επαφή με άλλα άτομα που ασκούνται στον ίδιο χώρο θα σε αναζωογονήσει, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και ίσως εκεί που δεν το περιμένεις μέσα από συζήτηση να ανακαλύψεις  και λύσεις στα προβλήματα σου!

·           



Εν κατακλείδι, μία επιλογή που ενδείκνυται για όλους είναι ο χορός!! Ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο, τον κοινωνικό περίγυρο, τον χαρακτήρα ή οτιδήποτε άλλο ο χορός είναι ο καλύτερος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων! Και επειδή οι επιλογές είναι πάρα πολλές, σίγουρα θα βρεις το είδος χορού που θα ταιριάξει στα ακούσματά σου και την ιδιοσυγκρασία σου!! Αποτελεί επιπλέον ιδανική επιλογή για ζευγάρια!!




Αν λοιπόν θες να βρεις τι θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κατάσταση θλίψης, έντασης ή μελαγχολίας, παρατήρησε τον τρόπο ζωής σου και πρόσθεσε αυτό που θα κάνει τη διαφορά!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου