Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αρχαιοελληνικοί μύθοι στο σήμερα- Ο μύθος του δωδεκάθεου


Συντάκτης: Μαρία Αντωνίου

 

Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία. Οι  θεότητες που, κατά παράδοση, αποτελούσαν το δωδεκάθεο είναι:
Δίας: Ο πατέρας των Θεών και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός των καιρικών φαινομένων , προστάτης των ξένων, της οικογένειας και της γονιμότητας. Λατρευόταν ως ο σοφός θεός που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων και ρύθμιζε την ηθική τάξη του κόσμου.
Ήρα: Αδελφή και σύζυγος του Δία. Ήταν προστάτιδα του γάμου και της συζυγικής πίστης.
Ποσειδώνας: Θεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών των πόσιμων νερών και γενικά του υγρού στοιχείου.
Δήμητρα: Θεά της γης, της γεωργίας , της χλωρίδας, της τροφής, του γάμου και προστάτιδα των γεωργών.
Εστία: Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου. Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμη, ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων).
Αφροδίτη: Θεά της ομορφιάς και του έρωτα.
Απόλλων: Θεός της μαντικής τέχνης, της μουσικής και του χορού, της ηθικής τάξης και της λογικής. Ήταν ακόμα θεραπευτής θεός.
Άρης: Θεός της μάχης και του πολέμου.
Άρτεμις: Θεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας.
Αθηνά: Θεά της Σοφίας, των τεχνών και του σώφρονος πολέμου.
Ήφαιστος: Θεός της φωτιάς, των ηφαιστείων, της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ήταν ακόμα ο κατασκευαστής των όπλων των θεών.
Ερμής: Ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, κήρυκας και ψυχοπομπός, προστάτης του εμπορίου, των ταξιδιωτών αλλά και των ληστών.
Άλλες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας είναι:
Πλούτωνας [ή Άδης ] : Θεός του Κάτω και του Αόρατου Κόσμου, Διόνυσος: Θεός του δράματος και του παιχνιδιού, θεός του κρασιού. Συνδέεται επίσης με τη γονιμότητα., Έρως : Θεός του έρωτα, Ήβη: Θεά της νεότητας, Ιασώ : Θεά της ίασης, Παν: Θεός της πανίδας και των ποιμένων, Περσεφόνη : Θεά των εποχών[κόρη της Δήμητρας], Αίολος: Θεός των ανέμων, Θέμις : Θεά της δικαιοσύνης.   Εκάτη : Θεά της μαγείας.
            Οι αρχαίοι Έλληνες πρόβαλλαν πάνω στους δώδεκα Θεούς τα δικά τους ελαττώματα και προτερήματα, τα πάθη και τις αδυναμίες τους, τους έρωτες και τα μίση τους, τους εφιάλτες και τα όνειρά τους.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Εύη Παπαδομιχελάκη , κατά το τρίτο έτος φοίτησης της(2013) στη σχολή ‘’Παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού-Λάκης Κουρετζής’’, επέλεξε αυτό τον μύθο  γιατί το Δωδεκάθεο της θύμιζε μια κλειστή κοινωνία με απαράβατους για τους ανθρώπους νόμους, ένα ιερατείο κεκλεισμένων των θυρών, ένα παράδεισο για εκλεκτούς. «Ζώντας σε μια πατριαρχική και αυστηρή οικογένεια», όπως η ίδια τόνισε, η αυστηρή φιγούρα του πατέρα που ήταν ρυθμιστής των πάντων της θύμιζε κατά πολύ τον τρόπο διοίκησης των ανθρώπων από τους Θεούς, που διαφέντευαν τις τύχες και τις ζωές των θνητών χωρίς να λαμβάνουν υπ΄όψιν  τους τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.
Ο τρόπος λειτουργίας των σύγχρονων πολυεθνικών δε διαφέρει από αυτόν της οικογένειας της και πιο παλιά του Δωδεκάθεου. Μεταφέροντας το μύθο στη σύγχρονη πραγματικότητα, το βουνό Όλυμπος έγινε μια πολυεθνική εταιρεία ,η «Όλυμπος Α.Ε» , και οι δώδεκα θεοί στελέχη της. Οι σύγχρονες πολυεθνικές εταιρείες με τα ψεύτικα προϊόντα που προωθούν και τις δήθεν ανάγκες που δημιουργούν στους ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, αδιαφορώντας για τις πραγματικές τους ανάγκες,  λαμβάνουν ερήμην τους τις αποφάσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος.
Πιο αναλυτικά, η Θεά Ήρα έγινε για τις ανάγκες του μύθου κ. Ήρα Κερατάκη αναπληρώτρια  πρόεδρος της εταιρείας, η Θεά Δήμητρα κ. Δήμητρα Ψωμιάδη διευθύντρια παραγωγής, ο Θεός Ερμής  κ. Ερμής Φτερόπουλος διευθυντής εμπορικού marketing, o Θεός Απόλλωνας κ. Απόλλωνας Χατζηλύρης διευθυντής προσωπικού, η Θεά Αφροδίτη κ. Αφροδίτη Ποθητού διευθύντρια δημοσίων σχέσεων, η Θεά Αθηνά κ. Αθηνά Δ. Κεφαλά  διευθύντρια στρατηγικής κ.ο.κ. Ο πρόεδρος κ. Δίας, όπως και στο δωδεκάθεο, είναι απών για νόμιμες ή μη εξωτερικές εργασίες.
Η «Όλυμπος Α.Ε» αντιμετωπίζοντας πτωτικές τάσεις προσπαθεί να λανσάρει στην αγορά το καινούριο της προϊόν «Ψεύτικη Ελπίδα». Στο τέλος τα στελέχη ενθουσιασμένα από τα προσδοκώμενα κέρδη, γιορτάζουν πίνοντας το δικό τους  νέκταρ.
Ωστόσο η μοίρα του ανθρώπου είναι προκαθορισμένη; Δύσκολο να απαντηθεί. Πάντως το έργο  κλείνει με μια πιο αισιόδοξη νότα, παρουσιάζοντας τον ‘Ανθρωπο να προσπαθεί να καταλάβει  και να εξηγήσει την μοίρα και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που του ορίζουν οι «θεοί», να προσπαθήσει να ζήσει με αξιοπρέπεια.
 Ίσως το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα  του μύθου είναι το παρακάτω ολιγόστιχο:
Φωνή :Μες στην ομορφιά του Ολύμπου, μες την ομορφιά των απλών ανθρώπων, ήρθαμε να καταλάβουμε τον άνθρωπο, να εξηγήσουμε τη μοίρα. Όχι να ξεχάσουμε. Να εννοήσουμε τη στιγμή που οι σκιές μας γίνονται ποίηση και αιωνιότητα

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η αλληλοεπίδραση των μελών μιας συγκεκριμένης ομάδας σε επίπεδο θεατρικής δημιουργίας , δεν μπορεί παρά να είναι καταιγιστική, σε επίπεδο έμπνευσης, αυτογνωσίας, επηρεασμού, δημιουργίας δεσμών.
 Ειδικότερα, οι αρχαιοελληνικοί μύθοι μπορούν να προσφέρουν χαρά, αυτογνωσία, δημιουργικότητα , πολλαπλές λύσεις σε προβλήματα, ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.  








Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.


« Ο μύθος εύκολα θα έπαιρνε μέρος σε πολιτιστικό φεστιβάλ»

«Πολύ αληθινή και σωστή η παρουσίασή σου. Τα meetings των πολυεθνικών σπάνια φτάνουν σε λύσεις των προβλημάτων τους»(στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας)



Ίσως, αν μια μέρα μας δοθεί η δυνατότητα να σου παρουσιάσουμε το μύθο μας, αυτή η στήλη συμπληρωθεί και με τη δική σου γνώμη. Εξάλλου, η παρουσίαση ενός αρχαιοελληνικού μύθου με προεκτάσεις σε μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται, δίνει τη λαβή για σκέψη και συζήτηση.





                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου