Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Μόδα- Τέρμα πια στο λευκό νυφικό- Άφησε την φαντασία σου να οργιάσει



Συντάκτης: Κατερίνα Λιγνού
  
Σήμερα  θα ασχοληθούμε με αυτές που ετοιμάζονται να γίνουν νυφούλες το 2014, και θέλουν κάτι διαφορετικό από το κλασσικό λευκό του νυφικού.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της ενδυμασίας, βρήκα κάποια ενδιαφέροντα σημεία και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σου.
Σημείο μηδέν για το λευκό νυφικό, είναι η βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας, όπου το 1840, επέλεξε να αξιοποιήσει για το νυφικό της, μια πανάκριβη λευκή δαντέλα που είχε στην κατοχή της. 

Τι επέλεγαν όμως οι νύφες πριν τη Βικτόρια;
Κυρίως χρησιμοποιούσαν μπλε κ πράσινο (χρώμα της γονιμότητας).  Ανάλογα με τον πλούτο της νύφης ήταν και το νυφικό σε ποσότητα υφάσματος και σε "ακριβά" χρώματα, όπως μπλε – κόκκινο – χρυσές κ ασημένιες κλωστές. Ενώ οι πιο φτωχές νύφες, φορούσαν γήινα χρώματα όπως καφέ και μπεζ, ή το καλύτερο φόρεμά τους.
 Πολλές αριστοκράτισσες απ' την άλληλόγω ότι οι γάμοι στην δική τους κοινωνική τάξη συνήθως. γίνονταν από συμφέρον,  τα νυφικά τους ήταν εμπνευσμένα από τα χρώματα και σχήματα των οικοσήμων των οικογενειών που ενώνονταν. 

Στις Σκανδιναβικές χώρες, το δημοφιλέστερο χρώμα του νυφικού ήταν το μαύρο.


Από το 1840 και μετά, οι Κυρίες της Αριστοκρατίας, θέλοντας, να μιμηθούν τη βασίλισσά τους, μετέτρεψαν σε μόδα το λευκό.
Κατόπιν έρχεται και ο Χριστιανισμός στη δύση, όπου ήδη το λευκό χρώμα έχει συμβολικό χαρακτήρα κι έτσι το λευκό νυφικό καθιερώνεται εώς σήμερα!
TipsΤο έθιμο των παρανύμφων, πηγάζει από τις δεισιδαιμονίες της δυτικής εκκλησίας, που πίστευαν ότι αν ντύσουν πολλές κοπέλες σαν τη νύφη, τότε ο διάβολος θα μπερδευτεί και δεν θα την πειράξει ή την κλέψει.

Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζουν την παράδοση με τα χρώματα και σχήματα του τόπου τους.
Στις Ινδίες φοράνε νυφικά σάρι, υφασμένα συνήθως στο χέρι, με χρυσά κεντήματα και ημιπολύτιμους λίθους, με συνήθη χρώματα το κόκκινο – χρυσό – άσπρο.

Στην Αφρική, τα χρώματα είναι έντονα και συμβολίζουν την φυλή της νύφης.



Στην Κίνα, τα νυφικά είναι κόκκινα γιατί είναι το χρώμα της χαράς και της καλοτυχίας.

Στην Ιαπωνία, τα νυφικά κιμονό, είναι από λευκό μετάξι με κόκκινες λεπτομέρειες.

Συμπέρασμα: Tο στυλ και το γούστο μιας βασίλισσας, οι celebrities της εποχής μας και η θρησκεία, όρισαν το χρώμα του νυφικού που <πρέπει> να φοράμε στο γάμο μας. Σήμερα βέβαια, θα μου πεις,  έχουμε άπειρες επιλογές  αλλά κακά τα ψέμματα, οι βιτρίνες τί χρώματα νυφικών παρουσιάζουν; Τα περιοδικά τί προτείνουν;  Οι  νύφες σε γάμους φίλων και γνωστών τί φορούν;  Όλα στα λευκά. Λευκό, ιβουάρ, ροζέ, λευκό του πάγου.. Ε, όσο να το κάνεις έχει εδραιωθεί μόνιμα στη συνείδησή μας.. 
Όμως οι πιο ωραίες νύφες που έχω δει, είναι σε πολιτικούς γάμους, με τα φορέματα που είχαν επιλέξει.  Φορέματα που αντικατόπτριζαν τον εαυτό τους, τη διάθεσή τους και πραγματικά έλαμπαν! Από ένα απλό μπλε φόρεμα, μέχρι κοστούμι χορού.

Πώς θα διαλέξεις λοιπόν το κατάλληλο νυφικό για σένα?
Ξεπέρασε τα <πρέπει>.  Βγες στην αγορά και δοκίμασε ότι σχέδιο και στυλ σου αρέσει. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι το χρώμα να ταιριάζει με την απόχρωση του δέρματος σου, (σε αυτό θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο, για να σε βοηθήσω). 
 Να είσαι σίγουρη ότι το κατάλληλο ρούχο, θα σου μιλήσει μόνο του, θα είναι αυτό που όταν το βάλεις θα λάμψεις!
Τέλος, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Είναι δική σου η μέρα κι εσύ ξέρεις πραγματικά πως θέλεις να φαίνεσαι αλλά και να είσαι γιατί μην ξεχνάς, η ενδυμασία είναι το στολίδι μας,  ο καθρέφτης του μέσα μας.
Καλή τύχη λοιπόν και άφησε την φαντασία σου ελεύθερη.
Όλα είναι εφικτά, αρκεί να το θέλουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου