Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Εγκυμοσύνη και Άσκηση

Συντάκτης : Αλίκη Ζωγράφου


Η περίοδος της κύησης είναι μια μαγική διαδικασία, μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία για κάθε γυναίκα!

Μόλις πραγματοποιηθεί η σύλληψη, το γυναικείο σώμα υφίσταται προοδευτικά μεταβολές και προσαρμογές για να ανταποκριθεί σωστά στην δημιουργία και την ανάπτυξη μιας καινούριας ζωής. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως 40 εβδομάδες. Οι κυριότερες  μεταβολές στον οργανισμό της γυναίκας κατά την κύηση είναι :



  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Αύξηση του βασικού μεταβολισμού
  • Αύξηση των απαιτήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος
  • Αυξημένη συχνουρία 
  • Σημαντικές μεταβολές του μυοσκελετικού συστήματος
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Αύξηση της κατακράτησης υγρών


Οι εποχές όμως που η εγκυμοσύνη θεωρείτο "ασθένεια" και η σωματική άσκηση κατά τη διάρκειά της απογορευτική, έχουν πλέον περάσει. Η έγκυος γυναίκα, όπως δείχνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες, όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται να γυμνάζεται υπό την παρακολούθηση του ιατρού της και εξειδικευμένου γυμναστή. 

Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει πως οι έγκυες που ασκούνταν συστηματικά, από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, είχαν μικρότερο μέσο όρο αύξησης του σωματικού τους βάρους, μικρότερη μέση διάρκεια τοκετού, λιγότερες καισαρικές τομές λόγω αδυναμίας εξέλιξης τοκετού και σαφώς μικρότερη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό.



Επιβάλλεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν η γυναίκα γυμνάζεται, το πρόγραμμα της άσκησης να προσαρμόζεται σταδιακά  ανάλογα με τις εβδομάδες της κύησης
.

Πολύ σημαντικό, εκτός από την επιλογή έμπειρου και εξειδικευμένου γυμναστή, είναι και η επιλογή  του χώρου, ο οποίος πρέπει να είναι καθαρός, να αερίζεται και να είναι ασφαλής και εξοπλισμένος κατάλληλα.

Εγκυμοσύνη και άσκηση μπορούν να συνδυαστούν λοιπόν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά, τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου